Hobbybydleni.cz - Magazín nejen o bydlení

Menu
  • Inspirace a trendy
  • Interiér
  • Kuchyně
  • Ložnice
  • Koupelna
  • Stavba a rekonstrukce
  • Zahrada
  • Finance a legislativa
  • Reality

Pěstujeme zdravou pohanku

10. 09. 2017

Pohanka má tak typickou chuť a vůni, že se ihned stanete jejími příznivci, nebo odpůrci. Dříve byla běžnou součástí stravy našich předků a nyní se postupně do našich kuchyní vrací.

Pěstování

Pohanka je obecně nenáročná, citlivá je pouze na klimatické extrémy a na teplotu při klíčení, na -které potřebuje 7-8°C. Pro vegetující rostliny je optimálních 20°C. Klesne-li teplota po vzejití na -2°C, rostliny uhynou. Pohanka má krátkou vegetační dobu, proto ji lze u nás pěstovat i ve vyšších polohách. Nejlépe se jí daří ve středně těžké hlinité, ale i v lehčí hlinitopísčité půdě, přiměřeně zásobené živinami, ne příliš kyselé. Kořenový systém sice nemá mohutný, ale je vysoce výkonný, což jí umožňuje růst i v méně vhodných podmínkách. Přihnojujeme ji tedy jen na velmi chudých a písčitých půdách.

Buckwheat_Bhutan

Optimální je výsev přímo na záhon od konce dubna do poloviny května, ve vyšších polohách i později. Do řádků vzdálených od sebe asi 10 cm dáváme semena 3-5 cm hluboko. Nesejeme je příliš mělce, aby klíčky nezaschly nebo je nevyzobali ptáci. V závislosti na teplotě pohanka vzchází za jeden až dva týdny. Jako osivo lze použít neloupané ani jinak neupravované plody pohanky, které se prodávají v prodejnách zdravé výživy.

Sklizeň

Je obtížné odhadnout správný termín. Pokud je podzim suchý, ukončují rostliny vegetaci dobře. Po sklizni zbavíme nažky zelených částí, rozprostřeme je na síto a dosušíme provětráváním studeným vzduchem, aby nehořkly. Vzduch může být nejvýše 40°C, teplejší vzduch by nažky přesušil, byly by křehké a špatně by se loupaly.

 

Použití

buckwheat-668460_960_720V obchodech je pohanka loupaná i neloupaná, pohankové vločky, instantní kaše, mouka, krupice i čaj. Konzumuje se namáčená nebo naklíčená, lze ji upravovat i tepelně. Výhodou je krátká příprava, při níž se neztrácejí cenné látky. Před vařením pohanku namočíme přes noc do studené vody, pak ji důkladně propereme a vaříme ve dvojnásobném množství vody maximálně 15 minut, poté ji necháme pod pokličkou dojít a z takto uvařené pohanky můžeme připravovat pokrmy. Hodí se k přípravě pomazánek, kaší, rizot i jako příloha, nebo ji lze zapékat. Ceny mnoha potravin jsou do nebe volající, pohanka je levná a chutná.

Prev Article
Next Article

Related Articles

Popelnice pro vaši domácnost

06. 05. 2015 Zahrada

Břidličný posyp využijete při opravách asfaltové střechy

29. 09. 2021 Doporučujeme, Zahrada, Zajímavosti

Proč kupovat drahou zahradní techniku, když si jí můžete za hubičku půjčit

14. 12. 2021 Zahrada
  • Jak vybrat perfektní zahradní nábytek pro …
    02. 02. 2024
  • Brány na klíč nabízí řešení vašeho …
    30. 07. 2023
  • Bezpečné oplocení jednoduše a levně? Doopravdy …
    30. 07. 2023
  • Prodáváte nemovitost na Praze 5? Nebuďte na to sami
    Prodáváte nemovitost na Praze 5? Nebuďte …
    07. 06. 2022
  • Nový rezidenční projekt Malešický háj nadchne …
    24. 06. 2021
  • Vlastní bydlení uprostřed Prahy? Ano! Staví …
    18. 06. 2020

Hobbybydleni.cz – Magazín nejen o bydlení

Bydlení, domov, tipy, návody
Copyright © 2025 Hobbybydleni.cz - Magazín nejen o bydlení
Kontakt