Hobbybydleni.cz - Magazín nejen o bydlení

Menu
  • Inspirace a trendy
  • Interiér
  • Kuchyně
  • Ložnice
  • Koupelna
  • Stavba a rekonstrukce
  • Zahrada
  • Finance a legislativa
  • Reality

Pěstujeme zdravou pohanku

10. 09. 2017

Pohanka má tak typickou chuť a vůni, že se ihned stanete jejími příznivci, nebo odpůrci. Dříve byla běžnou součástí stravy našich předků a nyní se postupně do našich kuchyní vrací.

Pěstování

Pohanka je obecně nenáročná, citlivá je pouze na klimatické extrémy a na teplotu při klíčení, na -které potřebuje 7-8°C. Pro vegetující rostliny je optimálních 20°C. Klesne-li teplota po vzejití na -2°C, rostliny uhynou. Pohanka má krátkou vegetační dobu, proto ji lze u nás pěstovat i ve vyšších polohách. Nejlépe se jí daří ve středně těžké hlinité, ale i v lehčí hlinitopísčité půdě, přiměřeně zásobené živinami, ne příliš kyselé. Kořenový systém sice nemá mohutný, ale je vysoce výkonný, což jí umožňuje růst i v méně vhodných podmínkách. Přihnojujeme ji tedy jen na velmi chudých a písčitých půdách.

Pěstujeme zdravou pohanku

Optimální je výsev přímo na záhon od konce dubna do poloviny května, ve vyšších polohách i později. Do řádků vzdálených od sebe asi 10 cm dáváme semena 3-5 cm hluboko. Nesejeme je příliš mělce, aby klíčky nezaschly nebo je nevyzobali ptáci. V závislosti na teplotě pohanka vzchází za jeden až dva týdny. Jako osivo lze použít neloupané ani jinak neupravované plody pohanky, které se prodávají v prodejnách zdravé výživy.

Sklizeň

Je obtížné odhadnout správný termín. Pokud je podzim suchý, ukončují rostliny vegetaci dobře. Po sklizni zbavíme nažky zelených částí, rozprostřeme je na síto a dosušíme provětráváním studeným vzduchem, aby nehořkly. Vzduch může být nejvýše 40°C, teplejší vzduch by nažky přesušil, byly by křehké a špatně by se loupaly.

 

Použití

Pěstujeme zdravou pohankuV obchodech je pohanka loupaná i neloupaná, pohankové vločky, instantní kaše, mouka, krupice i čaj. Konzumuje se namáčená nebo naklíčená, lze ji upravovat i tepelně. Výhodou je krátká příprava, při níž se neztrácejí cenné látky. Před vařením pohanku namočíme přes noc do studené vody, pak ji důkladně propereme a vaříme ve dvojnásobném množství vody maximálně 15 minut, poté ji necháme pod pokličkou dojít a z takto uvařené pohanky můžeme připravovat pokrmy. Hodí se k přípravě pomazánek, kaší, rizot i jako příloha, nebo ji lze zapékat. Ceny mnoha potravin jsou do nebe volající, pohanka je levná a chutná.

Prev Article
Next Article

Podobné články

Jakou dlážděnou venkovní terasu

Jakou dlážděnou venkovní terasu

28. 02. 2019 Zahrada
Proč ČOV na zahradu

Proč ČOV na zahradu

13. 10. 2020 Doporučujeme, Zahrada
Základové nátěry

Základové nátěry

15. 05. 2016 Stavba a rekonstrukce, Zahrada

NOVINKY E-MAILEM

Přihlašte se k odběru novinek. Budeme vám pravidelně zasílat zajímavé články a novinky.

Děkujeme!

Něco se pokazilo.

Novinky vám budeme zasílat maximálně jednou týdně.

  • Retenční nádrže snadno a jednoduše
    Retenční nádrže snadno a jednoduše
    11. 12. 2020
  • Proč ČOV na zahradu
    Proč ČOV na zahradu
    13. 10. 2020
  • Objevily se vám mšice na zahradě?
    Objevily se vám mšice na zahradě?
    08. 07. 2020
  • Vlastní bydlení uprostřed Prahy? Ano! Staví se právě i váš sen
    Vlastní bydlení uprostřed Prahy? Ano! Staví …
    18. 06. 2020
  • Dostupnost bydlení v Praze je rok od roku horší. Na vině jsou politici a úředníci
    Dostupnost bydlení v Praze je rok …
    03. 04. 2019
  • VIHOREV úspěšně dokončil projekt Vojanka
    VIHOREV úspěšně dokončil projekt Vojanka
    05. 08. 2018

Hobbybydleni.cz – Magazín nejen o bydlení

Bydlení, domov, tipy, návody
Copyright © 2021 Hobbybydleni.cz - Magazín nejen o bydlení
Kontakt